top of page

İstanbul, İslam Ülkelerinin Medya Merkezi oluyor.

Writer: Emin VarolEmin Varol

Fotoğraf: pressenza.com


İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İstanbul’da, “Medya Forumu” adı altında yeni bir İletişim Başkanlığı kuracak. 


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un hazırladığı kanun teklifine göre, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Medya Forumu olarak isimlendirilen İletişim Başkanlığı’nın sekreterya görevini Türkiye İletişim Başkanlığı yapacak.

Kanun teklifinde, İİT’ye bağlı İletişim Başkanlığı’nın görevleri şöyle sıralandı:


  1. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin enformasyon kuruluşları arasında iş birliğini güçlendirmek, 

  2. Medyaya ilişkin sorunları ele almak, 

  3. Medya kapasitelerinin geliştirilmesine yardımcı olmak, 

  4. Medya yoluyla İslamofobi, ırkçılık ve Müslüman topluluk ve azınlıklara yönelik ayrımcılıkla mücadelede aktif rol üstlenmek




Türkiye, Gambiya ve Somali onayladı




İslam İşbirliği Teşkilatı’nın İstanbul’da kurmaya karar verdiği Medya Forumu tüzüğünü şu ana kadar Türkiye dışında Somali ve Gambiya onayladı. Haziran ayında İstanbul’da yapılacak 51. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında üye sayısının artması bekleniyor. Türkiye, imzacı üye ülke sayısının artmasını teşvik ediyor.




13 yıl gecikmeyle kuruluyor



İslam İşbirliği Teşkilatı’na bağlı iletişim Başkanlığı’nın İstanbul’da kurulmasının kararı, 13 yıl önce Gabon’da alınmış. Nisan 2012 tarihinde Gabon'da düzenlenen, “İslam İşbirliği Teşkilatı Enformasyon Bakanları Konferansı'nda” karar kesinleşmiş. Yeni kurulacak İletişim Başkanlığı, 13 yıllık bir gecikme ile İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından organize ediliyor.


Türkiye, söz konusu Başkanlığın tüzüğünü 6 Nisan 2017 tarihinde imzaladıktan 2 yıl sonra 22 Mayıs 2019 tarihinde İİT’ye bildirdi. Başkanlığın kurulmasına ilişkin yasa teklifi ise 2 yıl önce Meclis gündemine geldi. 2019 ve 2023 yıllarında iki defa Dışişleri Komisyonuna havale edilmiş ancak görüşülmeden kadük olmuş.




Meclis Başkanı güncelledi.




Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından güncellenen İİT’ye bağlı İletişim Başkanlığı’nın kurulmasına ilişkin kanun teklifi, Dışişleri Komisyonuna gönderildi. İİT Medya Forumu Tüzüğü TBMM’nin onayından sonra yürürlüğe girecek.




Gecikmenin nedeni 15 Temmuz darbesi



Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Kamu Diplomasisi Daire Başkanı Oğuz Güner, 13 yıl gecikmesinin nedenleri arasında 15 Temmuz darbesinin olduğunu da aktardı:

“ Kuruluş aşamasında imzacı taraf sayısı (3 ülke) az olması sebebiyle süreç biraz akamete uğradı. Akabinde, Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü döneminde imza yetki devriyle ilgili bir problem yaşandı; Daha sonra 15 Temmuz'u yaşadık; akabinde de kurumsal dönüşüm yaşadık.” 



Comments


© Copyright
Copyright©
bottom of page