AKP Genel Başkanı Erdoğan, “tek tek görevden alma” yerine, Bakanlar Kurulunun aşağı yukarı tamamını değiştirmek için seçimler öncesinde kurguladığı “planı” realize etti. Böylece hem “o Bakanları” küstürmemiş, sistem dışına taşımamış hem de verdiği yeni görevlerle tamamını kazanmış oldu.
Öncelikle de 17 bakanın, milletvekili seçilebilmeleri için yollarındaki taşları temizledi.
Cumhurbaşkanı, Anayasa’ya göre; “Bakanların, seçimlerde aday olabilmek için görevlerinden ayrılmaları gerekir” hükmünü dikkate almayarak Bakanların, son güne kadar Bakanlık imkanlarını kullanabileceklerine ilişkin görüşlerini de Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) kabul ettirdi.
Muhalefet de bu hamleye YSK’ya itirazın dışında hiçbir şey yapamadı.
Erdoğan’ın aday gösterdiği 17 Bakan, seçimleri kazanarak milletvekili oldular. Böylece dokunulmazlık da kazanmış oldular.
Erdoğan’ın “jesti” bu kadarla kalmadı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hariç diğer Bakanları “Başkan” ünvanı ile Meclis’teki önemli ihtisas komisyonlarının başına getirdi.
Erdoğan, Mevlüt Çavuşoğlu’nu, Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanlığına getirmedi. Onun yerine Fuat Oktay’ı komisyon başkanı yaptı.
Hulusi Akar, Milli Savunma Komisyonu Başkanı
Süleyman Soylu, İçişleri Komisyonu Başkanı
Mehmet Muş, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı
Vahit Kirişçi, Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı
Mustafa Varank, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı
Vedat Bilgin, TBMM Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşleri Komisyonu Başkanı
Mahmut Özer, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Başkanı
Derya Yanık, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı
Adil Karaismailoğlu, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma, Kültür ve Turizm Komisyonu Başkanı
Murat Kurum, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı
Bekir Bozdağ, Meclis Başkanvekili oldular.
Bu atamalardan sonra eli iyice rahatlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni kabineyi kurarken geride kırgın-küskün kimse bırakmadı.
Çavuşoğlu rekor kırdı
Erdoğan’ın yeni TBMM’de “komisyon başkanlığı” görevini vermediği eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13 yıl dışişleri bakanlığı koltuğunda oturan ve Tevfik Rüştü Aras'tan sonra Türkiye siyasi tarihinde en uzun süre Dışişleri Bakanlığı yapan 2. Bakan oldu. Erdoğan hükümetlerinde en uzun süre Bakanlık koltuğunda oturan Çavuşoğlu, toplam, 9 yıl 3 ay 15 gün bakanlık görevi yaptı.
En uzun süre görev yapan 2. Bakan
Hemen arkasından, kabinenin “yaramaz çocuğu” İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geliyor. Soylu, 31 Ağustos 2016 tarihinde Efkan Ala’nın istifa etmesinin ardından İçişleri Bakanlığı görevine atandı. Soylu, Erdoğan hükümetlerinde, toplam 7 yıl 2 ay 27 gün görev yaptı.
Genelkurmay Başkanlarına Bakanlık yolu açıldı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanıydı. Bir süre esir kaldığı bu darbe girişiminden sağ kurtulan Akar, 10 Temmuz 2018 tarihinde Milli Savunma Bakanı olarak atandı. Böylece, Genelkurmay Başkanlarının da Milli Savunma Bakanı olmasının yolu açılmış oldu. Genelkurmay Başkanlığı görevinden sonra Milli Savunma Bakanı olan 2. Asker ise Orgeneral Yaşar Güler oldu.
TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, 5 yıl 1 ay 6 gün bakanlık yaptı.
Uzun süre Bakanlık yapanlar
Uzun süre Bakanlık yapanlar sıralamasında, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da yer alıyor. 10 Temmuz 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak atanan Kurum, 5 yıl 1 ay 6 gün görevde kaldı. Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Kurum gibi 5 yıl 1 ay 6 gün Bakanlık görevi yaptı.
En kısa süreli Bakanlığı Kirişçi yaptı
Erdoğan hükümetlerinde en kısa süre Bakanlık yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi oldu. Pandemi sırasında geçtiğimiz yıl 4 Mart 2022 tarihinde Tarım ve Orman Bakanı olan Vahit Kirişçi 1 yıl 3 ay Bakanlık yaptı.
Diğer Bakanlardan; Mehmet Muş, Mahmut Özer ve Derya Yanık 2 yıl 2 ay, Adil Karaismailoğlu ise 3 yıl 2 ay görevde kaldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise 9 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atandı ve 5 yıl 1 ay 5 gün görevde kaldı.
Commentaires