top of page
Writer's pictureengin varol

Disney’e Türklerin tepkisi ağır oldu


Haber Analiz: Engin Varol


Dünyada zaten kan kaybeden Disney’e, Türklerin tepkisi ağır oldu.


Disney + finanse ettiği Atatürk dizisinin çekimini tamamladı. Herkes, dizinin yayın tarihini heyecanla bekliyordu.


Uluslararası bir yayın platformu olan Disney +, içeriklerini tüm dünyada izleyebilme fırsatı sunuyor.

Haliyle, Atatürk dizisinin de tüm dünyada yayınlanması planlanıyordu. En azından ilk baştaki plan buydu.


Kısa bir süre sonra, Amerika’da faaliyet gösteren Ermeni lobisinin sosyal medya hesaplarından birinde (ANCA_DC) yapılan bir paylaşım dikkati çekti.


Ermeni lobisi paylaşımda, "Disney+'ın Atatürk dizisini iptal etme kararı aldığını duyurmaktan, mutluluk duyuyoruz" diyordu.



Basına yansıyan iddialara göre;


Ermeni lobisinin Disney’e, Atatürk dizisinin iptali için baskı yaptığı, platformun bu sebeple diziyi iptal ettiği belirtiliyor.


Bu iddianın ardından, Disney +'a siyaset ve sanat camiasından tepki yağdı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sert sözlerle tepki gösterdi. RTÜK de devreye girdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Müsteşarı İbrahim Kalın, iddiaları araştırmakla görevlendirildi.



Ancak, en büyük tepki, halk tarafından Disney + aboneliklerini iptal etme çağırısıyla başlatıldı.


Abonelik iptali yapanlar, ekran görüntüleri alarak sosyal Medya’da Disney + hesabını etiketleyerek paylaşım yaptılar.


Kriz yönetimi yapmak isterken, yanan ateşe bir odun daha atan Walt Disney Türkiye Ofisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını konu alan “Atatürk” dizisinin, Türkiye’de iki bölüm olarak sadece televizyonlarda ve sinemalarda yayımlanacağını duyurdu.




Yani, tüm dünyada bulunan bir platform çerçevesinde diziyi yayınlamayacaklarını açıkladı. Walt Disney Türkiye Ofisi, sadece Türkiye içerisinde, “Türklere armağan olarak TV ve sinemalarda yayınlayacağız” açıklaması ile tepkilere bir katman daha ekledi.


Sosyal Medya’da Abonelik iptal paylaşımları daha da arttı. Şu ana kadar global düzeyde abone kaybeden grubun, Türkiye’de tam olarak ne kadar üye kaybettiği bilinmiyor. Ancak kan kaybederken Türklerden yedikleri tokadın afallatıcı olduğu kesin.



Dizide Mustafa Kemal Atatürk’ü canlandıran Aras Bulut İynemli’nin, Disney’in açıklamalarının aksine, “Dünyada izlenmesi için elimden geleni yapacağım” açıklaması, gündeme damga vurdu.



Bu arada, Disney’in yayın platformu olan Disney+ hizmeti ise abone ve para kaybediyor.


2.çeyrek açıklamalarına göre toplamda 4 Milyon abone kaybeden platformun 3.çeyrekte is 800 Milyon dolar kaybetmesi bekleniyor.


The Walt Disney Company’nin CEO’su Bob Iger, Temmuz ayında bloomberg’e yaptığı bir röportajda grubun TV kanallarından bazılarını ve içeriklerini satmak istediğini belirtti. (ABC, Freeform ve FX)


Disney grubunun Hindistan üzerinde operasyonlarını sürdüren Disney + Hotstar platformunun ise 3.çeyrekte 12,5 Milyon abone kaybettiği belirtiliyor.


Finansal bir kriz içerisinde bulunan grubun bir dizi için Türkiye pazarını riske etmesi ne kadar mantıklı görünüyor hep birlikte göreceğiz…



58 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Copyright©
bottom of page