top of page
Writer's pictureEmin Varol

İngiltere, İsrail ve İran, KKTC’den neden arazi satın alıyor?



Emin VAROL/ANKARA


Uzun süreden beri devletin “gizli dosyaları” arasında yer alan, KKTC’deki yabancıların mülk arazi satın almaları, Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a soruldu. CHP’li vekiller, İngiltere, İsrail ve İran’ın KKTC’de nüfus dengesini değiştirecek kadar yoğun bir şekilde arazi ve mülk aldıklarını iddia ettiler.


Eski MİT Müsteşarı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, iddiaları doğruladı. MİT Müsteşarlığımdan beri bu konuyu takip ediyorum” diyen Fidan, devletin uzun süredir bu konuyu “endişe” ile takip ettiğini ve KKTC’yi bilgilendirdiğini söyledi.




KKTC’de arazi alımını garantör ülke İngiltere başlattı



KKTC’de arazi ve mülk alma yarışını, Kıbrıs sorununda “garantör ülke” konumunda olan İngiltere başlattı. Adada askeri üsleri de bulunan İngiltere’nin KKTC’de neden arazi satın aldığı bilinmiyor.

Verilen bilgiye göre, İngilizler, 2 bin yılından bu yana geçen 23 yılda, KKTC’den emlak ve arazi satın alan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor.


İngilizler, adada arazi alımı yarışında birinciliği son 5 yıldır İranlılara bıraktı. İran vatandaşları son 5 yılda, KKTC’den en fazla arazi ve emlak satın alan yabancı vatandaşları oldu.


İsrail vatandaşları ise 2000 yılından bu yana KKTC’de 200 civarında emlak satın aldı. İsrail vatandaşları, KKTC’den arazi alan yabancılar sıralamasında 5. sırada yer alıyor.




Fidan: Üzerinde çalışıyoruz, endişemizi bildirdik




Türkiye, başta İngiltere, İran ve İsrail olmak üzere yabancıların KKTC’deki arazi satışlarından ve mülk edinmelerden “endişe” ediyor. Devletin üst seviyesinde, bu arazi alımlarının gerekçesi tartışılıyor.


Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milletvekillerinin gündeme getirdiği arazi alımı konusunu doğruladı. Fidan, son 15 yılda KKTC’den arazi almak isteyen yabancıların sayısının 15 bine yükseldiğini de vurguladı.


Fidan, KKTC’de aracılar vasıtasıyla yapılan satış ve kiralamaların, MİT Müsteşarlığından itibaren “baktığı bir konu” olduğunu, “üzerinde çalışıldığını” belirtti.


Biz Kıbrıs'ı bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanıdığımız için Kıbrıs yetkilileri nezdinde bu endişelerimizi gündeme getiriyoruz”


KKTC’de satılan veya kiralanan mülklerin işlemlerinin aracılar tarafından yapılmaları halinde bile, bu arazi ve mülklerin, yabancıların üzerine geçmesi için KKTC Bakanlar Kurulu’nun onay vermesi gerekiyor.


Konuyla ilgilili yapılan yorumlara göre, Kıbrıslı rumlar, 1974 harekatından sonra KKTC’de kalan arazi ve mülklerini geri alabilmek için AİHM nezdinde mülkiyet davaları açıyor.

Rumların Kuzeydeki mülklerinin İngiliz, İsrail ve İranlıların eline geçmesi halinde KKTC aleyhine bir sonuç yaratabileceği endişesiyle Türk Dışişleri Bakanlığı ile MİT Müsteşarlığı konuyu yakın takibe aldı.


25 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


Copyright©
bottom of page