top of page
Writer's pictureEmin Varol

Müebbetten döndüğünü, Meclis kürsüsünde öğrendi!



Bir Meclis Başkanvekili düşünün,


“38 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle” yargılandığı davada, hakkındaki kararın açıklandığı gün, meclisi yönetiyor.


Meclis Başkanvekili olarak kürsüye çıktığı andan itibaren kulağı, kendisi hakkında vereceği cezadaydı.


Haklıydı. 


Belki de savcının istediği ceza onanacak. Koluna giren polis tarafından Meclis kürsüsünden alınarak, cezaevine konulacaktı.


Bunun örneklerini daha önce yaşamıştı. 

Odasından, kulisten koluna girilerek sorguya götürülen milletvekili arkadaşları olmuştu.


Bu hafta Meclis’te nöbetçi başkanvekiliydi. 


Teklif edildi mi bilmiyorum. Ama, “müebbet hapisle yargıladığı davada” kararın açıklanacağı saatlerde bir Meclis Başkanvekili arkadaşıyla yer değiştirebilirdi.

Belki de kendisi istemedi. Karar ne olursa olsun Meclis kürsüsünde olmak önemliydi.


Saat 14.00


Bu ruh hali ile her zamanki gibi, koyu renk takım elbisesini giydi, kravatını taktı. 16 Mayıs 2024 saat 14.00’de Meclis Başkanlığı kürsüsüne çıktı.

 

“Müebbetle yargılanıyordu” ama, milletvekillerinden yaklaşık 3 metre yukarıda Meclis Başkanlık makamında oturuyordu.

 



38. kez ağırlaştırılmış müebbet hapis



İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, eline aldığı tokmağı önündeki Gonga vurdu. Gongun sesi salonda yankılanırken; 


“ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 83. Birleşimini açıyorum. Toplantı yeter sayısı vardır, görüşmelere başlıyoruz” dedi ve genel kurul çalışmalarını başlattı.


Kobani davasında, “ağırlaştırılmış müebbet hapisle” yargılanan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, hakkında verilecek cezaya aldırmadan Milletvekillerine söz veriyor, meclisi yönetiyor, milletvekillerine saygı-adalet dağıtıyordu. “Kürsüde hatip var, hatibe biraz saygı, siz çıktığınızda da aynı saygıyı siz bekliyorsunuz.” 




Kendisine parmak sallanmasına dayanamadı




Müebbetle yargılandığı davada hakkındaki kararı bekleyen Sırrı Süreyya Önder biraz da gergindi. 


Kendisine parmak sallayan CHP’den AKP’ye geçen Mehmet Ali Çelebi’yi haşladı:


BAŞKAN – Elini sallama bana!

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) – Bağırma sen de.

BAŞKAN - Elini sallama! Kime parmak sallıyorsun!

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) – Benim hakkımı alıyorsun. 

BAŞKAN – Otur yerine!

MEHMET ALİ ÇELEBİ (İzmir) – Bağırma!

BAŞKAN – Birleşime on beş dakika ara veriyorum.




Ben parmak sallanacak adam değilim



Önder aradan sonra kendisine parmak sallayan Çelebi’ye döndü ve, “Şu anda 38 kez ağırlaştırılmış müebbet istemiyle yargılanıyorum” diyerek hatırlatmada bulundu.


Önder, milletvekillerini, asgari bir zarafet, nezaket ve anlayışa davet etti


Ben parmak sallanacak bir insan değilim. Hakkımızdaki ferman yarım saat, bir saat içinde açıklanmış olacak. 38 kez ağırlaştırılmış müebbet; affedersiniz boru değil. 38 kez bu parmak değil, bir gürz başında sallanırken, gelip burada görev ve sorumluluğumu yerine getirmeye çalışıyorum. Bana sökmez.


Saat 15.51


Kobani davasında kararlar açıklanırken Sırrı Süreyya Önder, hakkındaki kararı duymak için Birleşime on beş dakika ara verdi.


Kobani davasında ceza yağmıştı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş 42 yıl, Figen Yüksekdağ 30 yıl 3 ay Ahmet Türk 10 yıl hapis cezası aldı. 



Açıklanan karara göre; 43 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanan Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder beraat etti.


Saat 16.09


Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, verdiği 15 dakikalık aradan sonra genel kurula döndüğünde, Kobani davasında arkadaşlarına yağdırılan cezalar nedeniyle üzüntülüydü.


Oturumu açar açmaz bunu milletvekilleriyle de paylaştı.


Değerli arkadaşlar, bir üzüntümü paylaşmak istiyorum. Kobani davasında yağdırılan cezalar, arkadaşlarımın hiçbiri tarafından hak edilmiş bir şey değil. Olan memleketin barış umuduna ve birlikte yaşam umuduna yöneliktir.


Maalesef, bütün uyarılarımıza rağmen AK PARTİ cenahı bunun farkına varmadı. Bu da AK PARTİ’nin ilerideki yargılanmasının ön iddianamesidir. Çünkü çözüm sürecine ait tüm şeyler kriminalize edilmiştir, cezanın konusu yapılmıştır.


Önder, daha fazla devam edemedi ve Meclis çalışmalarını yarıda bırakarak, “başkanlık divanı teşekkül etmedi” gerekçesiyle kapattı.


Böylece, yönetmen-sanatçı-oyuncu DEM İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder,  ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılandığı davada karar açıklanırken Meclis’i yöneten Meclis Başkanvekili olarak tarihe geçti.


59 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Copyright©
bottom of page