Sosyal medyanın gücü, “haksız” yapılan memur zamlarını geri aldırttı.
Bu güç, Ana Muhalefet Partisi CHP ve muhalefetin de üzerine çıktı. Hatta, Hükümet üzerinde de daha etkili olmaya başladı.
Bunun son örneğini, BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, “ayrıcalıklı memurlarına”, CHP’yi de ikna ederek yaptırttığı, 40-60 bin lira arası zam tartışmasında yaşadık.
Bu zamlar, Sosyal medyada güçlü tepkilere neden olunca, AKP ve Erdoğan geri adım atmak zorunda kaldı.
Hükümet, İstanbul Finans Merkez’inde çalışan ve hayat pahalılığından yakınan bu ayrıcalıklı memurlara yapılan zamları, torba yasadan geri çekme kararı aldı.
Kavcıoğlu, Meclis’e kadar geldi
Bu zamların perde arkası, kısa bir araştırmayla ortaya çıktı.
BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun, İstanbul Finans Merkezi çalışanları için yaptırtmak istediği “hayat pahalılığı zamları”, torba yasaya son anda konuldu.
Edindiğim bilgiye göre, BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu bu zamların torba yasaya konulması için Meclis’e kadar geldi.
Öncesinde, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’u arayarak, randevu istedi. Komisyonda grubu bulunan siyasi partilerin grup sözcülerinin de katılımıyla bir görüşme istedi.
Ertesi gün TBMM’ye gelerek Plan ve Bütçe Komisyonu’nun bulunduğu 1. Kata çıktı. Komisyon Başkanı Mehmet Muş ile bir görüşme yaptı. Toplantıda, CHP’nin grup sözcüsü İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ile diğer partilerin sözcüleri de vardı.
CHP’yi de ikna etti
BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu elindeki dosyadan, İstanbul Finans Merkezi’nde çalışan ve hayat pahalığından yakının memurların listesini çıkarttı.
Başkan Kavcıoğlu, devlette yetişmiş çok yetenekli memurların, “maaşlarının azlığı” nedeniyle istifa ederek, özel sektöre geçtiklerini anlattı. Komisyon üyelerine istifa eden memurlarla ilgili istatistikler de verdi.
Özellikle Ankara’dan İstanbul’a gelen ve finans merkezinde çalışanların “hayat pahalılığından” yakındıklarını aktardı.
Kavcıoğlu daha sonra “ayrıcalıklı” ve “hayat pahallılığından” yakınan bu memurlara istediği ek zamların oranı konusunda da komisyon üyelerini bilgilendirdi.
BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu, CHP dahil, komisyon üyelerini ikna etmeyi başardı. Torba yasaya eklenecek önerge de hazırlandı. Önergeyi komisyona AK Parti Milletvekilleri verecekti.
Kavcıoğlu, memurlarına 45 ile 60 bin lira arasında yapılacak zamla ilgili komisyon üyelerinden “söz” aldıktan sonra Meclis’ten ayrıldı.
Torba yasaya neden konulmadı?
Geride ise şu sorular kaldı.
BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bu zam maddesini, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan torba yasaya neden koymadı?
Neden, bu konuyu, torba yasayı hazırlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le görüşmedi?
Yasa, Meclis’e gönderilmeden önce kendi bakanlığı tarafından hazırlandığı halde, neden onlardan değilde, Meclis’in komisyon üyelerinden yardım istedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le arası mı açık?
Burada biraz geriye gitmek lazım.
Şahap Kavcıoğlu’nun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına atanması tartışmalara neden olmuştu.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Şimşek’i, Hazine ve Maliye Bakanlığı için ikna ettikten sonra, Şimşek’in isteği üzerine Şahap Kavcıoğlu’nu Merkez Bankası Başkanlığı’ndan alarak yerine Hafize Gaye Erkan’ı getirdi.
Ancak bir süre sonra Kavcıoğlu’nu Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e rağmen BDDK Başkanlığı’na atadı. Bu atama, Şimşek için de sürpriz olmuştu.
Kavcıoğlu bu nedenle BDDK çalışanlarına yapılmasını istediği zam konusunu Bakan Şimşek’e götürmedi.
BDDK Zammından Erdoğan’ın da haber varmış
Şahap Kavcıoğlu, Meclis’ten ayrıldıktan sonra komisyon çalışmalarına kaldığı yerden devam etti.
Sıra BDDK çalışanlarına yapılacak zamla ilgili önergeye geldi. Bankacılık Kanununa eklenecek 2 maddelik önergeyi AKP’li Konya Milletvekili Orhan Erdem ve Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan verdi.
Haberi var mı bilmiyorum ama BDDK çalışanlarına verilecek tazminat miktarı ile ödeme usul ve esaslarını tespit etmeye Cumhurbaşkanı yetkili kılındı. Üstelik, ödenecek tazminat miktarından damga vergisi hariç hiçbir kesinti yapılamayacaktı.
AKP’nin önergesi aynen şöyle:
“… Kurumda görev yapan kurul başkan ve üyeleri, başkan yardımcısı, başkanlık müşaviri, daire başkanı ve müdür ile murakıp, uzman, murakıp yardımcısı ve uzman yardımcısı unvanlı meslek personeline her ay 60.000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere ek tazminat ödenir.
Bu madde hükümlerine göre, ek tazminatın tutarını belirlemeye, gerektiğinde unvan ve görev mahalline göre, gösterge rakamını farklılaştırmaya ve ödeme usul ve esaslarını tespit etmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.”
Önerge üzerinde fazla konuşulmadı. Çünkü, BDDK Başkanı Kavcıoğlu’na, muhalefet yapılmayacağına ilişkin “söz” verilmişti.
CHP de muhalefet etmedi. Çünkü, bürokrasiden gelen CHP sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli de Kavcıoğlu’na hak veriyor. Düşük maaşlar nedeniyle devletten özel sektöre bir akın olduğunu kabul ediyordu.
Sonuçta ayrıcalıklı zamlar komisyonda, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.
Ancak, sosyal medyanın gücü ile bu zamların genel kurulda geri alınacağı, yerine ise tüm memurları kapsayan yeni bir yasa tasarısı hazırlanacağı öğrenildi.
Comments