top of page
Writer's pictureEmin Varol

Yeni Meclis’ten notlar. İlk tartışma çiçekler ve araçlar yüzünden çıktı.

Updated: Jul 10, 2023



TBMM, 28 dönem çalışmalarına resmen başladı. Yeni Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, günlük kıyafetiyle Meclis kürsüsüne çıktı.


Meclis Başkanlarının Frak ve Tayyör giymeleri geleneği, AKP’li Başkan İsmail Kahraman tarafından 6 yıl önce kaldırılmıştı. CHP’li başkanvekilleri ise frak giyme geleneğini devam ettirdi.


Kurtulmuş, ilk gün jesti olarak milletvekillerinin sıralarına kırmızı güllerden oluşan çiçek buketleri koydurttu.


Kavga etmeyin, yumruklarınızı sıkmayın


Yeni yasama yılının ilk toplantısını yönetmek için kürsüye çıkan Numan Kurtulmuş, gündeme geçmeden önce bir selamlama konuşması yaptı.


Kurtulmuş konuşmasında 16 siyasi partiden oluşan yeni Meclis’in, “milli iradenin tecellisi” şeklinde değerlendirdi.


Kurtulmuş, çalışma dönemi boyunca milletvekillerine, kavgadan uzak durmalarını ve yumruklarını sıkmamalarını tavsiye etti. Ancak bu kadar çok partiden ve renkten oluşan Meclis’te bu tavsiyenin ne kadar etkili olacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz.


İlk tartışma Meclis harcamaları yüzünden çıktı


Yeni yasama yılının ilk tartışması AKP ile CHP arasında yaşandı.


CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Meclis harcamalarının “şeffaflığa” ihtiyacı olduğunu belirterek, “Meclis’in hesaplarının incelenmesi” için 15 yıl önce kurulan komisyonun çalışmaya başlamasını istedi.


Ancak AKP sıralarından bu öneriye itiraz geldi. AKP sözcüleri, böyle bir komisyona ve Meclis hesaplarının incelenmesine gerek olmadığını ileri sürdü.


Tartışma da tam bu noktada başladı.


CHP’li Mahmut Tanal, Meclis Başkanının ilk gün jesti olarak masalara koydurttuğu çiçek buketlerini eline alarak, “Başkan, bu çiçeklerin hesabı nereden geldi, kimden soracağım ben bunu? Bu kaç paraya alındı, kimden soracağız biz bunu? diye bağırdı.


Tanal, masasının üzerindeki çiçek buketini alarak, konuşma kürsüsüne bıraktı.


AKP sıraları ayağa kalkarak bağırmaya başladı.


Salonda gürültü sürerken, CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Ali Mahir Başarır, “doğru söylüyor” diyerek Mahmut Tanal’a sahip çıktılar.


Kurtulmuş: Yapmayın arkadaşlar


CHP grubunun desteğini alan Mahmut Tanal, makam otolarından da söz ederek, “Audi A6’lara biniyorsunuz” diye devam etti. Tanal, “Bunun hesabını biz sormayacak mıyız?” diye sordu.


Meclis Başkanı Kurtulmuş, bu eleştirilere, “Sayıştay denetim yapıyor” cevabını verdi.


Ancak Mahmut Tanal, “kaç paraya kiralandı, bunun hesabını soracağız. A6’lara niçin biniyorsunuz, aylık kirası kaç paradır?” diye sorularına devam etti.


Meclis harcamalarının denetlenmesine ilişkin komisyon kurulmasına karşı çıkan AKP’li Meclis Başkanı, Kurtulmuş, çalışma süresi dolduğu için oturumu kapattı.


Böylece yeni yasama yılının, çiçek-araç-harcama komisyonu konulu ilk tartışması da 28. dönemin tarihine yazıldı.


İlk grup toplantısını MHP yaptı



Yasama yılının ilk günleri olması nedeniyle, kulisler ve koridorlar oldukça kalabalık. Odası olmayan Milletvekilleri kulislerde vakit geçiriyor. Hafta sonu çekilecek oda kurasını bekliyorlar.


Yeni milletvekilleri, boş vakitlerinde Meclis kampüsünü tanımaya çalışıyorlar.


Odalarına giden tünel ve yolları, komisyon salonlarını, hastane, lostra, berber, lokanta, PTT, spor salonu ve bankaların yerlerini öğreniyorlar.


Grup toplantıları başladı


Bu arada yeni dönemin ilk meclis grup toplantıları da yapılmaya başlandı. MHP, her zamanki gibi salı günü saat 10.45’de grup toplantısını yapan ilk parti oldu.


CHP ise aynı gün saat 13.30’da grubunu topladı. Cumhurbaşkanlığına aday olduğu için Milletvekili adayı olmayan, “son grup” konuşmasını da 5 ay önce yapan Kılıçdaroğlu, yeniden grup kürsüsüne çıktı.


Hem Cumhurbaşkanlığını hem de Milletvekilliğini kaybetmişti. Sadece CHP Genel Başkanı sıfatıyla yaptığı konuşması sırasında bir CHP’li “seçimi neden kaybettiniz?” diye bağırdı. Kemal bey daha sonra bir gazetecinin “istifa edecek misiniz?” sorusuna da muhatap olacaktı.


İktidar Partisi AKP, henüz grup toplantısı yapmadı. Çarşamba günleri yapılan AKP grupları, Erdoğan’ın katılması halinde toplanıyor.


Gruplarını toplamayanlar arasında İYİ Parti de var.












43 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Copyright©
bottom of page