top of page
Writer's pictureEmin Varol

Yunanistan ile Kravat Diplomasisi

Updated: Sep 28



Uluslararası ilişkilerde ve diplomaside, kravatların renkleri önemlidir. Liderler, kravatlarının deseni ve rengi ile mesajlar verirler.


Örneğin, Kral Charles, British Museum’daki Elgin Mermerlerini geri isteyen Yunanistan’a, kravat diplomasisi ile cevap verdi. Babası Yunanistan’ın Korfu adasında doğan Charles, Yunanistan bayrağı renginde mavi bir kravat takarak, Yunanistan’ın yanında olduğu mesajını vermişti.


Uluslararası arenada, ikili görüşmelerde de ciddi konulara geçilmeden önce liderlerin kravatlarının rengi sohbet konusu olur. Bazen bir lider, diğerine “jest” olsun diye, o ülkenin bayrağının renginde kravat takar.


Örneğin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Yunanistan Başbakanı ile görüşmesinde “Mavi”, Miçotakis’in de (hiç takmamış ama) “Kırmızı” renkli kravat takması gibi.


“Kravat diplomasisi”, aynı zamanda görüşmenin seyri hakkında da bir mesaj içerir. Karşı ülkenin bayrağının renginde kravat takan lider, görüşme masasında daha “uzlaşmacı-teslimiyetçi” olacağının işaretini verir.





Türk kara sularının ihlali ve Fidan’ın kravatı




Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Yunanistan Başbakanı Miçotakis görüşmesi, Yunan askerlerinin Türk Karasularını delik-deşik ettiği saatlerde yapıldı.


Yunan sahil güvenlik botları, “Kaçak göçmenleri kovalıyorum” bahanesiyle, 2 kez Bodrum ve Datça kıyılarına kadar gelerek karaya çıktı. 


Türk radarlarını ve sahil güvenliği atlatan Yunan askerleri Datça’da karaya çıkarak ve bir botu çalarak Yunanistan’a götürdü.


Yunanistan’ın iddia ettiği gibi Birleşmiş Milletler Deniz Hukuk Sözleşmesi’ndeki “kesintisiz izleme hakkı” kendi karasularında geçerlidir. Yunan botlarının, Türk karasularına girmeden geri dönmesi gerekirdi.


Ege’de bu olaylar yaşanırken, Dışişleri Bakanı Fidan ABD’ deydi. 


Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisini, Bakanlığa çağırarak uyarmadığı gibi Nota dahi verilmedi. Bakanlık bir açıklama yaparak bu skandalı kınamadı.


Hiçbir şey olmamış gibi davranıldı…


İşte, New York’taki Erdoğan - Miçotakis görüşmesi bu skandalın gölgesinde yapıldı.  Ancak, Ege’de yaşanan bu vahim olaylar gündeme bile gelmedi. 





Miçotakis’e dostluk mesajı



Fotoğraf: DHA


Aksine, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Yunanistan Bayrağı’nın renginde Mavi bir kravatla görüşmeye katılması gündem oldu.


Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Fidan’ın kravatının rengini beğenmişti. 


Gülümseyerek, Dışişleri Bakanı Fidan’ı işaret etti. Eliyle, kendi kravatının rengini gösterdi ve “kravatlarımız aynı renk” dedi. Dışişleri Bakanı Fidan da gülümseyerek karşılık verdi.


Erdoğan ise Miçotakis’le Fidan arasındaki bu kravat dilini ilgiyle izledi. 


Erdoğan ve Fidan daha önceki Miçotakis görüşmelerinde de Mavi renkli kravatlar takmışlardı.



Ancak aynı jesti Yunan Başbakanı’ndan görmediler. Çünkü Miçotakis bir kez bile Türk Bayrağı renginde Kırmızı kravat takarak “dostluk mesajı” vermemişti…





Yunanistan Ege Denizi’ne yerleşiyor




Türk ve Yunan heyetleri, Amerika’da rahattı.


Ancak, Ege Denizi o kadar sakin değildi. Yunanistan, Ege Denizi’ni istediği gibi kullanıyor ve giderek tüm Ege’ye yerleşiyordu.


Erdoğan artık " benim için Miçotakis diye birisi yok” veya “bir gece ansızın gelebiliriz” gibi hamaset dolu cümleler kurmuyor. 


İnandırıcı da olmuyor zaten.


Yunanistan, uluslararası anlaşmaların aksine;


Ege adalarını silahlandırıyor, 


Yeni adalar işgal ediyor, yerleşime açıyor, 


Burnumuzun dibindeki adalarda mangal partisi yapıyor.


Adalarda seçimler yapıyor, yöneticiler seçiyor.


Kara sularını genişletiyor, 


Türk karasularındaki balıkçılara saldırıyor, öldürüyor…





Radarlar mı görmedi görevi ihmal mı var?




Bodrum’a 3,5 mil uzaklıktaki İstanköy Adası’ndan ve 8,5 mil mesafedeki Sömbeki Adası’ndan gelen Yunan botlarının radarda görülmemesi, büyük bir “güvenlik zaafiyeti” ve  “tedirginlik” yarattı.


Kafalardaki soru işaretleri ise şöyle.


Yunan askerleri, 24 saat süreyle, 48 Deniz Mili (89 km) mesafeye kadar tüm Yunan Sahil Güvenlik Botları ve Yunan Savaş Gemilerini izleyen Türk radarlarına nasıl yakalanmadı.


Radarların görmesine rağmen, Yunan botlarının Türk karasularına girmesine seyirci mi kalındı?  


Siyasi bir kararla mı Yunan askerlerine müdahale edilmedi?


Bütün bu sorular, AKP iktidarından cevap bekliyor.


 

78 views0 comments

Commentaires


Copyright©
bottom of page