top of page
Writer's pictureEmin Varol

TORBA Yasaya “Kabul” oyu veren CHP’li kim?



14 Mayıs 2023 seçimlerinde yenilenen ve 16 ayrı siyasi partiden oluşan Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmelerin “renkli” geçeceğini yazmıştık.


Öyle de başladı…


Kurban Bayramı tatilinden 4 Temmuz’da dönen milletvekilleri, 10 günlük bir mesaiden sonra, 2,5 aylık yeni bir tatile başladılar.


Bu süreçte milletvekilleri, biri TORBA olmak üzere 2 ayrı teklifi görüşerek yasalaştırdı.


Memur zamları ve ek bütçe yasa teklifleri, yeni mecliste tartışılan, ilk tekliflerdi. İlk kez milletvekili seçilenler, acemiliklerini de bu tekliflerin görüşülmesi sırasında attılar.


“Kıdemli partidaşlarına” bakarak, kürsüde konuşan milletvekillerine, ön sıralara oturarak nasıl laf atılacağını, laf atılırken neler söyleneceğini, nasıl oy kullanılacağını da bu görüşmeler sırasında öğrendiler.


Ayrıca yeni milletvekili olmalarına rağmen, oylamalara “katılmamayı” da test ettiler.



200 Milletvekili Meclise gelmedi




Evet, Memur ve Emekli zamları ile Ek Bütçe kanun teklifinin oylamalarına, 400’er milletvekili katıldı. 600 milletvekilinden oluşan yeni parlamentonun üçte biri oy kullanmadı.


Aşağıda, oylama rakamlarını daha detaylı analiz edeceğim;


Ancak, genel kurula katılarak, “özgür iradeleriyle” oy kullanmaları için seçilen 200 milletvekili, mesailerinin ilk gününde görev başında değillerdi.


Yeni dönemde Meclis’e gelen ilk TORBA kanun teklifinin adı; “6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun teklifi” olarak konulmuştu.


Ancak TORBA’nın içi, memur ve memur emeklisi ile işçi ve bağ-kur emeklilerine yapılacak zam dahil, 10 ayrı konuda değişiklik teklifi ile doldurulmuştu.



Memur zammı, 600 kişilik Meclis’te, 280 oyla kabul edildi




Memur zamlarına ilişkin TORBA teklif, 13 Temmuz’da başlayan ve 14 Temmuz’da tamamlanan görüşmelerden sonra kabul edilerek yasalaştı.


Kullanılan oy sayısı: 403


Kabul: 280

Ret: 121

Çekimser: 2



Fuat Oktay, Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ, Vedat Bilgin

oylamaya niye katılmadı?




Memur ve emekli zamları ile ilgili teklifin oylamasına 600 milletvekilinden sadece 403’ü katıldı. Milletvekillerinin üçte biri oy kullanmadı. Bu kadar önemli bir teklif, sadece 280 vekilin oyuyla yasalaştı.


Cumhur İttifak’ının ( AKP + MHP + YRP + Hüda Par ) Meclis’teki sandalye sayısı 322 olmasına rağmen, 42 milletvekili oylamaya katılmadı.


Bunlar, zam oranına muhalif miydi, bilemiyorum.


Zam teklifinin oylamasına katılmayan 31 AKP’li arasında; Süleyman Soylu, Fuat Oktay, Bekir Bozdağ, Vedat Bilgin gibi eski bakanlar ve grup başkanvekili M. Emin Akbaşoğlu da vardı.


Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, emekli zamlarına yapılan oranlara itiraz etmesine rağmen, oylamada, MHP’den 44 milletvekili “kabul” oyu verdi. MHP’den sadece 6 vekil oylamaya katılmadı.




CHP’de 69 Milletvekili oylamaya katılmadı



Memur ve emekli zammı ile ilgili teklifle ilgili oylama sonuçlarını analiz etmeye devam ettiğimde;


CHP grubunda “skandal” denilebilecek bir olayla karşılaştım.


Öncelikle, Memur zamlarına itiraz eden 130 kişilik Ana Muhalefet Partisi CHP’den, 69 milletvekili oylamaya katılmamış, oy kullanmamıştı.



CHP’li Tutdere, AKP’yi destekledi!




Meclis tarihinde ender görülen olaylardan biri ise, oylamaya katılan CHP’liler arasında yaşandı.


AKP’nin getirdiği TORBA teklifin oylamasına katılan CHP’li Milletvekillerinden biri hariç, 60 CHP’li RET oyu kullandı.


İnanmayacaksınız ama bir CHP’li milletvekili, AKP’nin TORBA teklifine “kabul” oyu verdi.


Bu milletvekili CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere idi.


TBMM’nin elektronik oy verme sistemini incelediğimizde, CHP’li Tutdere, 14 Temmuz 2023 tarihinde saat 01.33.05 de kullandığı oyda “KABUL” butonuna bastığı görülüyor.



Tutdere, bu tercihi ile Cumhur İttifakı AKP ve MHP ile birlikte memur zamları ile ilgili TORBA teklifini benimsediğini ortaya koydu.


Bu noktada partisi ile de ters düştü. Çünkü, CHP grubu, bu TORBA teklifin içindeki memur ve emekli zamları ile birlikte 2. defa MTV alınması dahil tüm maddelere muhalefet şerhi koyarak “RET” oyu kullandı.


CHP paket içindeki Motorlu Taşıt Vergisi alınması ile ilgili maddeyi Anayasa Mahkemesi’ne götürmeye hazırlanıyor.


Ana Muhalefet Partisi CHP'nin Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere’nin, iktidarla birlikte aynı doğrultuda oy kullanması siyasi tarihimizde “az” rastlanan olaylar arasına girdi.


Abdurrahman Tutdere’nin seçim bölgesi olan Adıyaman bir deprem bölgesi ve deprem felaketini yaşayan 11 ilden biri.


CHP’li Tutdere, “Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi” adını taşıyan ve deprem bölgesine harcanmak üzere “Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi” alınmasını öngördüğü için bu TORBA teklife, 4 AKP Adıyaman Milletvekili gibi, aynı doğrultuda olumlu oy kullanmış olabilir mi, bilinmiyor.


Son günlerde 69 milletvekilinin oylamalara katılmaması nedeniyle eleştirilen CHP’ninbu duruma nasıl bir açıklama yapacağı merak ediliyor.



Maalesef muhalefet yine yoktu




TORBA teklifin yasalaşmasından bir gün sonra Meclis Genel Kurulu’nda yapılan “ek bütçe” ile ilgili kanun teklifinin oylamasına da 600 milletvekilinden 221 tanesi katılmadı.


Teklif’in açık oylama sonucuna göre:


Kullanılan oy sayısı: 379

Kabul: 275

Ret: 104


Erdoğan’ın istediği “1,1 trilyonluk ek bütçe” teklifi 275 milletvekilinin oyuyla Meclis’ten geçti ve yasalaştı.


CHP’li Tutdere bu defa AKP teklifine “RET” oyu verdi.


Elektronik sistemle yapılan oylama sonuçlarını analiz ettiğimde;


  • Cumhur İttifakının toplam 322 milletvekilinden 47’si oy kullanmadı.

  • AKP’den aralarında, Süleyman Soylu, Fuat Oktay, Bekir Bozdağ, Vedat Bilgin ve M.Emin Akbaşoğlu gibi isimlerin de bulunduğu 31 milletvekili oylamaya katılmadı.

  • MHP’nin 50 vekilinden 11’i oylamaya katılmadı. 39 milletvekili ise AKP’yi destekleyerek “KABUL” oyu kullandı.

  • Ana Muhalefet Partisi CHP’den ise bu defa 74 Milletvekili oylamaya katılmadı.

  • Bir gün önce oylanan Torba yasasına, AKP’liler birlikte “KABUL” oyu kullanan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere bu defa ek bütçe teklifine “RET” oyu verdi.

  • İYİ Parti’li milletvekillerinin yarısı oylamalara katılmadı. İYİ Partiden, Torba teklifin oylamasına 22, ek bütçe oylamasına ise 26 milletvekilinin Meclis’e gelmediği görüldü.


Yeni dönemin performansı göz doldurmadı. 16 partili Meclis’i “millet iradesinin tam anlamıyla temsili” olarak yorumlayanlar haklı mı?




96 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


Copyright©
bottom of page